Σελίδες

Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011

ΦΣΑ ουτοπια οι ατομικες συμβασεις για τον ΕΟΠΥΥ

ΠΡΟΣ
                                                                                                            Τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ
                                                                                                            κ. Γεράσιμο Βουδούρη
                                                                                    Κοιν.:               Υπουργό Εργασίας & Κοιν. Ασφάλισης
                                                                                                            κ. Γ. Κουτρουμάνη

            Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,
Λάβαμε γνώση του σχεδίου της σύμβασης που πρόκειται να υπογράψει ο ΕΟΠΥΥ με τους διάφορους φορείς. Σε αυτό το προσχέδιο αναφέρονται και ατομικές και συλλογικές συμβάσεις.
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το προταθέν σύστημα ατομικών – συλλογικών συμβάσεων, ούτε και τον τρόπο με τον οποίο προτίθεστε να το λειτουργήσετε.
Όσον αφορά όμως τις ατομικές συμβάσεις οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε το εξής:
Οι ατομικές συμβάσεις ουδέποτε έπαιξαν ανασταλτικό ρόλο στις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, όταν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Παράδειγμα αποτελεί ο ΟΠΑΔ, που ακόμα και πριν υπογράψει συλλογική σύμβαση με το Φαρμακευτικό Σύλλογο, είχε αντιμετωπίσει ανάλογες κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, οι οποίες είχαν μεγάλη επιτυχία.   
Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας και ειδικά ο Φ.Σ.Α. που αριθμεί περίπου 3.500 μέλη, προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στα ασφαλιστικά ταμεία, με τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει.
Η μηνιαία συλλογή των φακέλων με τις συνταγές, η μηχανογράφηση τους, η απόδοσή τους συνολικά στα ταμεία και η παραλαβή από αυτά ενός εντάλματος για την πληρωμή των μελών του, είναι ένα μικρό μόνο μέρος των υπηρεσιών που προσφέρουμε.
            Η εγγύηση δε που δίνει ο Σύλλογος για κάθε μέλος του, σε περίπτωση που αυτό συμπεριφερθεί αντισυμβατικά, αποτελεί μείζον πλεονέκτημα για το ασφαλιστικό ταμείο. Τέλος η ενημέρωση που γίνεται από τον Σύλλογο για κάθε τι που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι ο μόνος λόγος που σήμερα τα ταμεία μπορούν να ενημερώνουν έγκαιρα τους φαρμακοποιούς.
            Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι οι ατομικές συμβάσεις που κάποιοι ευαγγελίζονται εν ονόματι της δήθεν ενδυνάμωσης των ταμείων (και της συλλογικής αποδυνάμωσης των φαρμακοποιών), είναι ουτοπία. Αποτελούν δε τεράστια επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, αφού θα κληθούν να κάνουν αυτά που οι φαρμακευτικοί σύλλογοι κάνουν σήμερα για λογαριασμό τους.
            Σε κάθε περίπτωση σας δηλώνουμε ότι αρνούμαστε να υπογράψουμε συλλογική σύμβαση, η οποία δεν θα είναι αμφοτεροβαρής, δίκαιη και δεν καλύπτει τις όποιες περιπτώσεις αφερεγγυότητας και ασυνέπειας και των δυο μερών.
            Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση χρειαστείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: